Efter avslutad säsong är arbetet inför den kommande bandysäsongen i full gång. Och nu står det klart hur säsongsplan, poolindelning och annandagsmatcher kommer att se ut i Bandyallsvenskan herr.
Hur lyder motiveringen till att återinföra poolspel för Allsvenskan?
– Säsongen 22/23 blir en återgång till ”ordinarie” spelordning, det vill säga med 16 lag och två pooler. Säsongen 21/22 spelade endast 14 lag, till följd av stängd Bandyallsvenskan pandemisäsongen 20/21 där inget lag åkte ur men två gick upp till Elitserien, och då var det möjligt (om än tight) att spela en rak dubbelserie. En rak dubbelserie med 16 lag är inte möjlig för Bandyallsvenskan sett till antalet matcher på en säsong, därav återgång till ordinarie spelordning, enligt Anna-Karin Larsson, tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet till Bandyworld.
Vi minns hur Tranås BoIS åkte ur till följd av att de spelade i södra gruppen och inte i den norra. Tranås hade betydligt svårare motstånd de året de föll ur jämfört med laget som klarade sig från norr. Tranås slog lagen från norr, men föll mot de bättre lagen i den södra polen.
Har har ni resonerat för att undvika ”snedfördelning” och prioritera geografi istället för kvalité?
– Synpunkter likt exemplet med Tranås är något som tas med i arbetet. Kanske blir det en förändring, men tillsvidare är det 16 lag med två pooler som gäller.
I går meddelade förbundet följande om kommande bandyallsvenska:
– Det känns bra att kunna presentera alla viktiga datum och indelningar så att lagen och klubbarna kan planera sin säsong och veta vad de har framför sig. Processen fram till nu har också varit väldigt givande och effektivt mellan Svenska Bandyförbundets tävlingsenhet, Bandyallsvenskans serieledare och Allsvenska Serieföreningen. När vi alla samverkar och kommunicerar på ett så här bra sätt så skapas än bättre möjligheter att få till en så bra säsongsplanering som möjligt.
Nedan följer viktiga, dock preliminära, datum i den fortsatta allsvenska planeringen, samt poolindelning, annandagsmatcher och säsongsplan.
Poolindelning Bandyallsvenskan 2022/23:
Norra: Borlänge (NY), Falu BS, IFK Rättvik (NY), IK Tellus (NY), Kalix Bandy, Ljusdals BK, TB Västerås, Västanfors IF
Södra: IF Boltic, IFK Kungälv, Katrineholm Bandy, Lidköpings AIK, Nässjö IF, Surte BK (NY), Örebro SK (NY), Åby/Tjureda IF
Lagen i Bandyallsvenskan möts i dubbelmöten inom respektive pool och i enkelmöten med lagen i den andra poolen.
Annandagsmatcher Bandyallsvenskan 2022/23:
Borlänge Bandy – Falu BS
Ljusdals BK – IFK Rättvik
Kalix Bandy – IK Tellus
Västanfors IF – TB Västerås
Katrineholm Bandy – Örebro SK
Lidköpings AIK – IF Boltic
Surte BK – IFK Kungälv
Nässjö IF – Åby/Tjureda IF
Säsongens annandagsmatcher är fastställda med hänsyn tagen till tidigare säsongers möten klubbar emellan och arenor. Eftersom det är flera nya lag i Bandyallsvenskan har det inneburit att Svenska Bandyförbundet tävlingskommitté och Allsvenska Serieföreningen fått titta på en rad olika parametrar för att få till matcherna på ett så rättvist sätt som möjligt.