Vetlanda har fått ett rejält publik uppsving i år efter att man har fått sin nya inhomhushall. Trots att man ligger näst sist så har publiktillströmningen nära nog fördubblats. I går lämnade IFK Motala över ett förslag till kommunen om ett tak över befintliga anläggningen. En investering på 45 Mkr.
– Utan en hall kommer bandyklubben försvinna inom några år, skriver klubbchefen Pär Beckne i förslaget enligt Östgöta Corren. Enligt klubbens beräkningar kostar en hall cirka 45 Mkr att bygga. Då får man ett tak över den befintliga anläggningen där man bygger in huvudläktaren, omklädningsrum med kansli, vissa förråd, samt vip-rum och pressutrymmen och använder de som väggar. I förslaget hävdar IFK Motala att föreningen, som i dag har cirka 200 ungdomar i sin verksamhet, löper en stor risk att dö ut om inte hallen blir verklighet.
– Med en hall har kommunen möjlighet att få Bandy NIU (nationell idrottsutbildning) till Motala, vilket innebär att skolungdomar kommer att flytta hit och inte härifrån. Något som kommer att bli fallet utan hall. Enligt IFK Motalas förslag kostar en investering av hallen, med en avskrivning på 25 år, cirka 1,5 Mkr per år.
Pär Beckne: – Om det inte blir någon hall och bandyn försvinner uppstår ett bortfall i skatteintäkter som i värsta fall uppgår till cirka 2 Mkr. Kommunen får dessutom en arena som kan användas till olika arrangemang under hela året, inte bara till bandy.
Publiktillströmning i Vetlanda +52 %
Bandyhallen i Vetlanda blev den första inomhusarenan för bandy. I anslutning till bandyhallen byggdes även en hockeyhall och gamla Tjustkulle gjordes om till fotbollsplan med konstgräs. Detta till en totalkostnad på på drygt 60 Mkr, en förhållandevis låg kostnad jämfört med andra arenabyggen i landet.
Och nu när halva säsongen är spelad kan man konstatera att hallen blivit en publik framgång. – Vi snittar säkert 300 till 400 fler personer än vad vi gjorde på Tjustkulle, säger Sören Johansson ordförande i Vetlanda BK till Sveriges Radio. Hittills i år ligger snittet på 1 140 personer. En ökning på 390 personer.
Är ni nöjda med det? – Absolut.
Vad betyder det för klubben? – Mer publik ökar ju intäkterna och det skapar ju förutsättningar för att kunna bygga ett bättre lag.
Elisabet Einarsson brukar ofta gå på bandy och menar att hallen betyder mycket för hela kommunen och inte minst ungdomarna. – Det behövs något som förnyar och håller kommunen och ungdomslivet levande; många träffas här och leker och har kul – det är en samlingsplats.