Svenska Bandyförbundets ordförande, Per-Anders Gustafsson, riktar sig till hela bandysverige i ett öppet brev för att belysa en av våra viktigaste frågor i nutid.
Jag vill ta upp ett moment i spelet som jag gärna hade undvikit, nämligen tendensen med ett ökat antal hjärnskakningar.
Nästan varje omgång i våra serier har vi ett nytt hjärnskakningsfall.
Den som tror att jag gör det bara för att spelbegåvade Per Hellmyrs, snart 150 landskamper, åkte på en hjärnskakning för en tid sedan är lika fel som att det beror på att Karebys jättetalang Moa Friman ,17, drabbats av en sådan smäll.
Detta kan vi inte acceptera med en axelryckning och en kommentar i stil med ”så är det nu för tiden i alla sporter med kroppskontakt”.
Bandysporten skall bekämpa sådana tendenser med alla ”till buds stående medel”!
I alla sammanhang skall vi hylla spelet på bollen. En ung tjej eller kille skall inte behöva vara rädda för att få men för livet om de börjar med bandy.
Vi måste ha tilltro till att vi kan stoppa denna farsot i spelet.
Därför både kräver och vädjar jag till alla spelare, ledare och domare i vår fina sport att vi skall hjälpas åt att få stopp på detta otyg under parollen ”Det räcker nu”.
Snabbheten i spelet, fler spelare på en liten yta och mindre hänsynstagande till motståndarna tror vi kan vara bidragande orsaker till dessa olyckor.
Men hur kommer det sig att den negativa trenden har exploderat i höst?
Vilken påverkan har vårdslöst stötande backar, anfallande spelare som tittar för mycket på bollen och ojämn is som inbjuder till destruktivt spel?
Vad har vi i Svenska Bandyförbundet gjort åt denna negativa tendens i spelet?
Rapporteringsformulär: Nu gäller sedan säsongsstarten att alla skador skall rapporteras!
Var noga med att ange hur situationen uppstod, men framförallt sänd in blanketten. Ett underlag som blir mycket viktigt i våra framtida ställningstagande.
Fairplayupprop från speakern vid start av alla ungdomsmatcher i bandy har rekommenderats av SBF:s barn- och utbildningskommitté. Förslag på text har distribuerats och hittas även här .
Domarna i de högsta serierna har fått direktiv om ökad vaksamhet på dylika situationer och att också i efterhand följa upp genomförd match.
Skydd: Vi följer den debatt som pågår. Det finns de hjärnexperter som hävdar att färre skydd, typ utan armbågsskydd i ishockey, skulle öka hänsynstagandet. Krockar med olyckliga, plötsliga huvudvridningar är ett nyckelmoment.
Hur stoppar vi detta?
Det är en frågeställning och åtgärder som jag vädjar till er att jobba med inom föreningen och laget vid exempelvis längre bortamatcher i vinter.
Kom gärna med förslag på lösningar i stort och smått, alla idéer är värdefulla. Vi utgår från att era förslag kan ges offentlighet.
Vi skall inte på något sätt ducka för denna fråga i svensk bandy på grund av komplexiteten utan sporras av svårighetsgraden!
Bandyhälsningar
Per-Anders Gustafsson
Ordf. Svenska Bandyförbundet